Att ges möjligheten att ta lån till olika ändamål är en viktig del av vårt samhälle. Många behöver det för att göra stora inköp såsom köp av lägenhet eller hus, andra behöver det för att kunna starta upp ett eget företag. Oavsett vad det är så ger lån en otrolig frihet. Snabblån är en typ av lån som, precis som det låter, är ett lån med snabb utbetalning. Det är ett alternativ till traditionella banklån, där en insats ofta behövs och processen är lång. Med snabblån kan kunden ta lån med färre krav och får pengarna snabbt. Villkoren för dessa lån är naturligtvis annorlunda än för banklån, men för den som behöver pengar snabbt är detta en fantastisk möjlighet.

Vad är ett snabblån?

I folkmun kallas snabblån oftast för “SMS-lån” eller “mikro-lån”. Det första namnet uppkom då många snabblån tas genom att skicka ett särskilt SMS till bankens nummer, för att sedan få utbetalningen kort därefter. Det andra namnet syftar på att de flesta utav dessa lån är relativt små i summor, jämfört med banklån som ofta är större. Till exempel använder en del snabblån för att ha råd med en resa, som är betydligt billigare än ett husköp. Men framförallt så går det snabbt att ansöka om dessa lån. Ansökningsprocessen är ofta enkel och snabb för den som genomför den. Men det kanske viktigaste av allt är att dessa lån erbjuder snabb utbetalning: kunden får pengarna på kontot strax efter ansökan. Denna utbetalningsperiod varierar beroende på banken och specifikationerna för lånet, men kan vara så liten som 15 minuter. Ett snabblån känns igen när det…:

  • Har kort utbetalningsperiod
  • Finns få krav för att ta lånet
  • Har dagsränta

Att tänka på

Snabblån är en möjlighet för den som verkligen är i behov av pengar inom kort tid. Däremot bör kunden vara medveten om alla aspekter av lånet och dess villkor för att få ut det mesta ur lånetagandet. För att kompensera för den snabba utbetalningen sätter bankerna ofta dagsränta, vilket innebär att lånet ökar i belopp för varje dag som går utan återbetalning. En snabb återbetalningsperiod är därför att rekommendera. Kunden bör ha koll på hur lång den perioden är, och se över sina möjligheter att hålla sig till denna. Dessutom bör kunden vara medveten om vad dagsräntan ligger på, och ha det i åtanke.