Vill du köpa ett hus, en ny bil eller kanske finansiera studier? Att ansöka om lån är idag enklare än någonsin förr, särskilt eftersom du kan ansöka direkt på nätet. Men innan du kommer igång med din låneansökan behöver du veta vilken typ av lån som är relevant för dig. Ska du köpa en bostad är det bolån du ska ta. Den här typen av lån skiljer sig markant från övriga lån eftersom själva bostaden du köper står som säkerhet hos banken. Detta innebär att om du inte skulle klara av att betala lånet så har banken befogenhet att sälja bostaden. Med andra ord finns det knappt någon risk för banken att ge bolån. Detta resulterar i riktigt bra lånevillkor, som lägre ränta och lång avbetalningstid.

Men för övriga inköp, som exempelvis en ny bil, en renovering eller något annat, är det privatlån du tar. Ett privatlån är ett lån utan säkerhet. Med andra ord har banken ingen bostad som de kan sälja om du inte klarar av att betala tillbaka. För att kompensera den här risken höjer banken eller långivaren i regel sina räntor. För att ta ett vanligt privatlån kan du göra så här:

  • Besök en eller flera jämförelsesajter på nätet för att hitta det bästa låneerbjudandet.
  • Välj ut vilket lån du vill ta. Därefter ansök om lån genom att signera med BankID, samt fylla i lite uppgifter om dig själv (personnummer, e-mail och liknande).
  • En kreditupplysning utförs för att se om du har en ekonomi som klarar av att betala tillbaka lånet.
  • Blir du beviljad får du pengarna på kontot inom några få bankdagar.

Med ett BankID kan du ansöka om ett lån på bara några minuter, men det finns några saker som är bra att känna till innan du skickar iväg din förfrågan.

Bra att veta innan du ska ansöka om lån

Först och främst bör du fundera på om du verkligen behöver låna pengar. Du måste kunna betala tillbaka lånet, en process som vanligtvis tar många år. Detta innebär en sämre ekonomi under kommande år. Väljer du att gå vidare bör du säkerställa att du inte lånar mer än du faktiskt behöver. Ju större lån, desto större skuld. Eftersom den effektiva räntan är vad som avgör lånets kostnad bör du vara säker på att du förstås exakt hur den fungerar.

Något annat som är bra att känna till innan du ska ansöka om lån är förhållandet mellan totalkostnaden för lånet samt återbetalningstiden. Det kan kännas lockande att välja en längre avbetalningstid eftersom månadskostnaden då blir lägre. Men för varje extra år du lägger på, drar du samtidigt på dig mer ränta. Med andra ord blir lånet dyrare än om du väljer att betala av det så snabbt som möjligt.