En fråga som vi fått in från många av våra läsare är – ska jag spara i indexfonder eller köpa enskilda aktier? Det är en bra och legitim fråga. Det enkla svaret är att det beror på. Hur gör man då för att välja rätt mellan de två? Låt oss förklara hur vi tänker.

Indexfonder bra för alla

Oavsett om du är nybörjare eller expert är indexfonder ett bra val. En indexfond är en fond som följer ett aktieindex av något slag. Det kan vara Stockholmsbörsen, S&P 500 eller ett europaindex. Bara för att nämna några exempel. Idén med indexfonder är att de är billiga och ger exakt den avkastning som det underliggande indexet har.

Genom att köpa indexfonder slipper du gissa vilken fondförvaltare som ska prestera bättre än börsen. Du slipper betala en massa dyra avgifter i onödan. De aktivt förvaltade fonderna kan nämligen bli mycket dyra i längden.

Att säga att indexfonder bara är för nybörjare är helt fel. Allt fler experter och investerare förespråkar indexfonder. Det är en trend som hållit i sig i många år nu och det är knappast utan anledning.

Indexfonder vs aktier

Det har visat sig att få fondförvaltare kan slå index. Detta är ett av argumenten för indexfonder. Varför ska man då själv satsa på aktier? Hur stor är sannolikheten att du som småsparare ska kunna vara bättre på att spara i aktier än vad fondförvaltare är?

Frågan är på sin plats. Ändå finns faktiskt argument för varför man skulle vilja spara i aktier istället för i indexfonder:

  • Roligt: Det kan vara otroligt roligt att spara i aktier. Att läsa på om olika aktiebolag och bygga upp en portfölj gör att du kommer att följa börsen och bolagen som aldrig förr. Som aktieägare kan du till och med gå på bolagsstämma. Det är inspirerande.
  • Bättre urval: Du som småsparare kan välja mellan hundratals aktier som inte ingår i indexfonder. De ingår inte ens i aktivt förvaltade fonder eftersom dessa har ett för stort kapital. Här har du en chans att investera i små men lönsamma och växande bolag. Avkastningen är ofta mycket bättre än i de större bolagen. Högre risk – ja – men det kan vara en fin krydda i aktieportföljen.
  • Exakt riskfördelning: En bra aktieportfölj är väldiversifierad. Med indexfonder får du fullgod diversifiering. Men vill du diversifiera med kirurgisk precision är det bättre att välja enskilda aktier. Då kan du t.ex. bygga upp en portfölj med aktier från alla sektorer i en ekonomi.

Vad ska jag välja?

Om du snabbt vill komma igång med ett regelbundet sparande och tjäna pengar på börsen är sannolikt indexfonder det bästa valet. Tycker du det där med aktier är kul och vill lära dig mer finns det argument för att välja aktier istället.

Eller så gör du så här – spara i både aktier och indexfonder! Låt grundbulten i sparandet vara i indexfonder så kan du ”leka” med en mindre del av portföljen som du satsar i aktier.