Din kreditvärdighet kan liknas vid ett riktmärke för hur din privatekonomi mår. Det är ett mått på hur din förmåga att betala dina skulder ser ut. Kreditvärdigheten bedöms i samband med exempelvis en ansökan om lån av långivaren. Det kan vara svårt att beviljas lån med svag kreditvärdighet – för det innebär att du har haft svårt att betala dina skulder och sköta dina betalningar. Därför kan du anses vara en större risk av långivaren när du ansöker om lån eller vill göra en avbetalning på ett köp.

En svag kreditvärdighet innebär inte automatiskt att du inte kan beviljas ett lån. Men det kan tyvärr göra att du kan få sämre ränta och ökade kostnader samt att ansökningsprocessen kan bli lite krångligare. Du bör dock inte låta dig inte bli avskräckt. I dag finns det många olika långivare som kan erbjuda dig med svag kreditvärdighet lån.

Är du intresserad av att ta lån med svag kreditvärdighet? En möjlighet om du vill eller behöver låna pengar är att göra detta hos en långivare som inte använder sig av UC. Många kreditupplysningar sänker nämligen också din kreditvärdighet och därmed försvårar möjligheten till att få ett lån beviljat.

Så kan du påverka en svag kreditvärdighet

Det finns alltså ingen anledning till panik – det går att få lån med svag kreditvärdighet. Du har också möjligheten att påverka och göra olika saker för att din svaga kreditvärdighet istället ska ändras till en god sådan. Detta gäller alla men särskilt för dig som till exempel planerar att köpa en bostad eller gör en större investering som kräver ett lån hos ett kreditinstitut eller en bank. Även om du behöver köpa något på avbetalning är det en stor fördel om du har en god kreditvärdighet.

Så hur kan du förbättra din privatekonomi och därmed öka möjligheten till en god kreditvärdighet? Jo, genom att följa en eller flera av nedanstående tips:

  • Se över dina andra lån och krediter om du till exempel kan omförhandla villkoren och räntan med banken/kreditinstitutet.
  • Se över möjligheten att samla dina andra dyrare lån och krediter.
  • Betala alla dina lån och fakturor i tid.
  • Avsluta outnyttjade krediter och kreditkort.
  • Se över din privatekonomi med inkomster och utgifter samt försäkringar.