Ibland händer det att man hamnar i en oförutsedd situation som kräver ett kortsiktigt lån. Trots att det naturligtvis är bättre att ha en buffert för sådana situationer, kan omständigheterna te sig sådana att ett lån är det enda rimliga alternativet. I den här artikeln ges tips på hur man kan låna pengar enkelt, men också när man bör avstå från att låna.

Blancolån – när man behöver låna pengar enkelt

Processen för att låna mindre summor genom blancolån är vanligtvis mycket enkel. Man gör en ansökan hos en kreditgivare och uppger bland annat ens inkomst, önskat lånebelopp och återbetalningstid. Detta görs vanligen online och kreditgivaren brukar återkomma inom ett par dagar med ett besked huruvida lånet är beviljat. Om så är fallet brukar också lånebeloppet finnas på kontot inom kort. Fördelen med blancolån är att det inte finns några krav på vad pengarna måste användas till. Notera dock att räntan som sätts av kreditgivaren är mycket individuell och beror i hög grad på hur bra låntagarens ekonomi ser ut.

När man ska undvika att ta ut lån

De flesta behöver ta ut ett lån för att kunna köpa till exempel ett hus. Detta skiljer sig i hög grad från ett blancolån dels eftersom värdet på köpet är mycket högre, dels eftersom det är en längre process att gå igenom eftersom kreditgivaren först måste säkerställa att låntagaren klarar att återbetala lånet. En annan skillnad är att många ser ett huslån som en investering, eftersom man vid slutet av återbetalningsperioden faktiskt äger ett hus som kan förväntas öka i värde. I många andra fall är det bättre att spara ihop till det man vill köpa istället för att ta ut ett lån. Nedanstående är fall man bör vara mycket försiktig med:

  • Konsumtion. Kortsiktig konsumtion bör inte handlas på kredit. Om återbetalningen tidsmässigt överstiger konsumtionen av varan kan det upplevas som jobbigt att betala tillbaka skulden eftersom man i princip betalar för ingenting.
  • Spel. Oavsett om det rör sig om onlinespel, poker eller betting bör man aldrig låna för att underhålla sitt spelande. Risken att hamna i en mycket tung ekonomisk situation är väldigt hög och den kan vara svår att ta sig ur.