Många småföretagare är mycket duktiga på det de gör inom sitt yrke – men inte lika duktiga inom bokföring, lån och finansiella begrepp. För dessa kan det finnas en fördel att läsa en guide om företagslån för att förstå hur dessa lån fungerar och vad som skiljer dessa lån från exempelvis privatlån.

Likheter med andra lån

I grunden fungerar ett företagslån på samma sätt som andra lån. Detta utifrån att en summa lånas som sedan amorteras över en viss period. För detta betalar låntagaren ränta. Men när det kommer till detaljer så finns en hel del skillnader. Att som företagare teckna ett företagslån utan att vara insatt i hur de fungerar kan därmed stå företagaren mycket dyrt. Det är även därför som flera informationsportaler och låneinstitut har minst en guide om företagslån på sina hemsidor.

Olikheterna med andra lån

Exempel på punkter som kännetecknar företagslån är:

 • Säkerheten med personlig borgen
  De allra flesta företagslån kräver säkerhet med personlig borgen. Det innebär att lånet är skrivet på företaget och att det primärt är företaget som betalar tillbaka pengarna. Men skulle inte återbetalning ske kan banken kräva in samma summa av den privatperson som gått i borgen.
 • Eller säkerhet i egendom
  De större företagslånen kräver säkerhet i egendom. Det fungerar därmed som ett bolån (där bostaden är säkerheten) men i detta fall kan det lika gärna vara aktier, inventarier eller maskiner.
 • För alla – eller vissa företagsformer
  En del långivare erbjuder lån till alla företagsformer – andra enbart till aktiebolag. Det som framförallt styr detta är storleken på lånet samt vilken säkerhet som krävs.
 • Ränta eller inte ränta?
  Företagslån kan vara uppbyggda med eller utan ränta – och med eller utan avgifter. Vissa har både ränta och avgifter. Att enbart jämföra räntesatsen kan alltså vara extremt missvisande. Det bästa är att jämföra effektiva räntan men eftersom denna låneform inte behöver visa den effektiva räntan är det totala summan att betala per månad samt under löptiden som visar vilket lån som är billigast.

Mer att läsa i en guide om företagslån

Fler ämnen som det går att läsa om i en guide om företagslån är:

 • Lån utan eller med UC, vad är skillnaden?
 • Hur fungerar det med kreditupplysningar?
 • Går det att låna trots betalningsanmärkningar?
 • Hur påverkar lånet privatpersonens ekonomi?